Sunday, October 23, 2011

Marco Simoncelli Maut Dalam Kemalangan Di Litar Sepang

Marco Simoncelli

Pada petang tadi, perlumbaan Grand Prix 1 Sepang dibatalkan setelah berlangsung kira-kira 2 lap pada pukul 4 petang berikutan kematian seorang pelumba dari Itali yang berusia 24 tahun, Marco Simoncelli apabila beliau tiba2 terjatuh lalu berlanggar pelumba Yamaha, Collin Edward disusuli dengan pelumba Itali, Valentino Rossi di selekoh ke-11.

Walaubagaimanapun, Edward dan Valentino Rossi terselamat dari kemalangan maut tersebut. Saksikan rakaman video detik-detik perlanggaran tersebut. Dari rakaman tersebut, helmet Marco Somoncelli kelihatan pecah dan mangsa terbaring kaku di litar selepas pelanggaran, sambil Edward juga terjatuh sama namun begitu Rossi berjaya mengawal motornya.


Walaubagaimanapun ada insiden yang dikesali iaitu, ada segelintir penonton melempar kotak dan botol air  tanda protes perlumbaan dibatalkan. Mungkin mereka tidak menyedari ada insiden kemalangan yang mengakibatkan kematian. Apapun, tragis ini amatla mendukacitakan, kerana Marco Simoncelli adalah prospek besar dalam pembikinan seorang juara GP1.

No comments: